Ofte stillede spørgsmål - byggegrunde

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Her kan du få hjælp

Det er en stor beslutning at kaste sig ud i at bygge drømmeboligen. Der kan være mange overvejelser om, hvilket område, der er det helt rigtige, og desuden er der mange praktiske forhold, der skal ordnes. I Nordfyns Kommune vil vi gerne gøre det til en god oplevelse og sørge for, at I kan udleve drømmen. Derfor har vi samlet på en række spørgsmål og svar om byggegrunde.

Kan jeg reservere en byggegrund?

Ja, man kan reservere en byggegrund i 30 dage. Reservationen kan forlænges op til 6 gange (1 måned ad gangen), hvis der ikke er andre, som ønsker at købe eller reservere grunden

Ønsker man at forlænge reserationen eller købe grunden, skal man henvende sig inden reservationen udløber. I modsat fald vil reservationen automatisk blive slettet. Kontakt Grundsalg  via mail eller ved at ringe til kommunens grundsalgsmedarbejder, for nærmere aftale om reservation af en byggegrund.

Kontakt Grundsalg

Mail: grundsalg@nordfynskommune.dk

Jeg ønsker at købe en grund – hvad gør jeg?

Du henvender dig til grundsalgsmedarbejderen via mail eller ved at ringe.

Så aftaler vi købet af grunden, en overtagelsesdato og vi noterer navn(e), adresse, tlf.nr. og mail. Det er oplysninger, som vi skal bruge til købsaftalen, som vi herefter udarbejder og sender til dig for underskrift. Sammen med købsaftalen sender vi en faktura på købesummen, der skal betales på overtagelsesdagen. I fakturaen er der ud over grundprisen indeholdt udgifter til tilslutningsafgifter.  

Derudover vedlægger vi alle bilag på grunden, herunder salgsvilkår, lokalplan, matrikelkort, måleblad og koordinatliste m.m. Disse bilag vil som oftest også være tilgængelige her på hjemmesiden. Når du har set dokumenterne igennem, beder vi dig underskrive købsaftalen og returnere den til os. 

Vi indhenter derefter underskrifter fra de tegningsberettigede i Nordfyns Kommune, og du får en kopi af den endeligt underskrevne købsaftale tilsendt af kommunens advokat. Når overtagelsesdagen er passeret og købesummen er indbetalt, vil vi udarbejde skødet på grunden, medmindre du anvender en advokat i handlen. Du modtager besked, når skødet er klar til underskrift, hvortil du skal anvende dit personlige MitID. 

Efter underskrift anmeldes skødet til Tinglysning, og når skødet er tinglyst, sender vi en udskrift heraf til dig, hvorefter handlen kan betragtes som afsluttet. Vi står naturligvis til rådighed for eventuelle spørgsmål under hele processen.

Hvornår skal jeg betale for grunden?

Grunden skal betales på overtagelsesdagen til kommunens advokat bank konto. Sammen med købsaftalen fremsender vi et girokort på købesummen. Girokort skal ikke betales, det er blot dokumentation for handel.   

Skal jeg have en advokat?

Du behøver ikke bruge en advokat i forbindelse med køb af en byggegrund af Nordfyns Kommune. Det er dog helt op til dig, og såfremt du ønsker at anvende advokat, sender vi gerne købsaftale m.m. til advokaten for gennemgang og berigtigelse af handlen. Såfremt du ikke anvender advokat, sørger vi for berigtigelse af handlen, herunder tinglysning af skøde. 

Kan jeg fortryde?

Du har som køber en fortrydelsesret på 6 hverdage. Det er 6 hverdage regnet fra den dag Nordfyns kommune har underskrevet og dermed accepteret købsaftalen. Ved beregningen af fristen medregnes ikke lørdage, søndage, helligdag og grundlovsdag. Hvis det kommer til en fortrydelse, skal du vide, at det - som ordet "fortryde" måske ellers kunne antyde - ikke er helt uden omkostninger for dig: Fortrydelsesretten koster nemlig 1% af købesummen. Beløbet dækker bl.a. omkostninger til ny annoncering og andre salgsomkostninger.

Jordbundsundersøgelser?

Køber skal selv sørge for at få foretaget jordbundsundersøgelser af grunden, det vil sige at køber selv skal kontakte en geotekniker eller tale med sit byggefirma herom. Jordbundsundersøgelsen må gerne foretages inden overtagelsesdagen. Normalt vil det være hensigtsmæssigt, at jordbundsundersøgelsen først foretages, når køber har bestemt sig for, hvilket hus man ønsker at bygge, og hvor det skal placeres på grunden. Af samme årsag har Nordfyns Kommune ikke foretaget jordbundsundersøgelse i forbindelse med udstykningen. 

Byggeri og jordforurening - Principper for håndtering af forurening/affald ved køb af byggegrund

Skelpæle?

Ifølge salgsvilkårene opfordres køber til inden for 8 dage fra overtagelse af grunden at undersøge, om alle skelpælene, der afmærker grunden, er der. Hvis der mangler nogle skelpæle, afholder kommunen udgiften til retablering af skelpæle i ovennævnte tidsrum.

Hvad skal jeg betale i tilslutningsafgifter?

Ud over købesummen skal du betale for tilslutning til el, vand, varme og spildevand. Nogle af disse udgifter har kommunen forudbetalt i forbindelse med byggemodning af grundene, og vil blive opkrævet sammen med købesummen. De resterende tilslutninger betales direkte til forsyningsselskaberne ved anmodning om tilslutning. Se vilkårene for de enkelte udstykninger for oplysning om, hvad der skal betales samtidig med købesummen, og hvad den samlede udgift cirka udgør. 

Kan jeg søge om byggetilladelse før overtagelsesdatoen er indtrådt, og før jeg har fået skøde på grunden?

Ja, det kan du godt. Du kan blot ikke få byggetilladelsen udstedt, inden grunden er betalt og dermed overtaget. I de fleste tilfælde vil overtagelsesdatoen nå at indtræde, inden ansøgningen om byggetilladelse er færdigbehandlet. Skulle det ske, at byggetilladelsen er klar inden overtagelsesdagen, kan du vælge at betale købesummen før overtagelsesdagen, og dermed få udstedt byggetilladelsen og påbegynde byggeri på grunden.

Læs mere og ansøg byggetilladelse her: https://www.nordfynskommune.dk/Borger/Bolig-og-byggeri/Byggeri

Hvad gør jeg, hvis et kabelskab, en lygtepæl eller andet står i vejen for mit byggeprojekt?

Hvis det viser sig, at en brønd, et kabelskab, en lygtepæl eller fx et træ står i vejen for dit byggeri, og du ønsker det flyttet, skal du selv betale omkostningerne, der er forbundet hermed.

I forbindelse med købet kan du bede os om at udlevere en ledningsplan, hvor placeringen af kabelskabe, lygtepæle m.m. fremgår, så det er muligt at tilpasse placeringen af huset og indkørslen. Det kan i øvrigt altid anbefales at besigtige forholdene på grunden. 

Hvornår skal mit hus være opført?

På de fleste grunde kommunen sælger, er der tinglyst en deklaration om byggepligt indenfor 3 år fra overtagelsesdagen. Hvorved forstås, at byggetilladelse skal være ansøgt senest en måned før periodens udløb, og støbearbejdet skal være påbegyndt inden 3-årsdagen. 

Videresalg til tredjemand må ikke finde sted, før grunden er bebygget. Grunden må ikke reduceres ved udstykningen.

Kan en købt grund tages tilbage af kommunen – tilbageskødning?

Af kommunens vilkår fremgår det, at kommunen kan kræve grunden tilbageskødet, hvis byggepligten på 3 år fra overtagelsesdatoen ikke overholdes. Kommunen vil altid tage kontakt til grundkøberen. Køberen afholder alle forbundne omkostninger ved tilbageskødningen. Kommunen refunderer den erlagte købesum ekskl. forrentning.